Най-доброто вино от България – вдъхновено от траките

Мистика и история се преплитат в античния тракийски град Кабиле, който е вдъхновил едноименната серия вина на „Вила Ямбол“
Спонсорирано съдържание | 21 юни 2022 08:58, Александър Попов
Най-доброто вино от България – вдъхновено от траките

Регионът на сегашния град Ямбол носи славата на наследник на древните тракийски традиции във винопроизводството, датиращи от ерата на античната тракийска столица Кабиле. Днес, най-големият производител на вино от Южна България „Вила Ямбол“ е кръстил една от най-награждаваните си марки именно Kabile, а разкопките на античния град са само на няколко километра от винарната. Само тази година марката спечели 20 отличия от най-престижните световни конкурси. Kabile от сорта Сира бе определено за „най-доброто от България“ на Concours Mondial de Bruxelles. Kabile Резерва от сорта Мерло пък бе оценено с Голям златен медал на друг престижен винен форум – Vinalies Internationales. А на престижния американски конкурс Los Angeles International Wine Competition серията  спечели общо 8 медала, от които три златни – за Kabile Шардоне, Kabile Шардоне и Совиньон Блан и розе Kabile.

Легендата разказва, че траките са вярвали, че богинята Кибела, която е еквивалент на древногръцката Артемида, е основала града им Кабиле в долината на река Тунджа. Кабиле е бил известен и със своята монетница, единствената в Тракия, където се сечели монети от бронз и сребро. Първите монети, които се появяват с лик на владетел, били изсечени при управлението на цар Спарток. Според преданието, когато владетелят починал, градът потънал в тъга. Тогава богинята Кибела обещала да засади лозе и от него жителите да направят сок. Жреците на града измислили ритуал да се будят всяка сутрин и да приветстват с песни майката земя, докато плодовете на лозето узреят. След време лозата започнала да дава плод, а траките го превърнали във вино и така градът се възстановил. Смята се, че в древния тракийски град бил създаден печат с лика на богинята Кибела, който доказвал произхода на всяка амфора с вино оттам.

Безспорно най-мистичното място в археологическия комплекс Кабиле е светилището на Зайчи връх. В скалите е изсечен образът на богинята Кибела, яхнала лъв. По време на лятното слънцестоене на 21 юни, образът се огрява от слънчевите лъчи, а камъните сменят цветовете си.  По време на ритуала, богинята преминава през яркочервено, оранжево и жълто, засилвайки усещането за мистичност, а слънчевите лъчи преминавайки по издълбан улей, достигат до нея. Местните екскурзоводи разказват, че на Зайчи връх е работил екип, който е замервал с уреди магнитното поле на светилището и медицинските показатели на хората, качили се на него, преди и след престой от няколко часа. Резултатите са удивителни. Магнитното поле на Зайчи връх и самото светилище е 7 пъти по-силно в сравнение с нормалното за планетата. Присъстващите на експеримента пък са подобрили значително общото си здравословно състояние.

Днес именно ликът на богинята Кибела е върху етикетите на винената серия. „Вярваме, че бутилка вино представя по най-добрия начин богатото наследство, история и традиции на нашия регион. Тази хилядолетна връзка е и отговорност да създаваме вкусни и висококачествени вина“, разказват от екипа на „Вила Ямбол“. Тяхната марка Kabile включва две бели, едно розе, три червени вина, както и от три специални Резерви – отлежали по-дълго време. „Вила Ямбол“ управлява близо 10 000 дка лозя и е сред най-старите в Ямбол – с традиции от 1924 година. „Често археолозите търсят зависимостта между историята и настоящето. Виното е една от онези живи връзки, която ни свързва с това, което сме били и е естествено да бъдем“, убедени са във „Вила Ямбол“ и обещават да продължат да увековечават хилядолетното наследство на винопроизводството в бутилка и да прославят региона си.


Спонсорирани публикации